Wij zijn soms wel een beetje ‘ontwikkelingsmoe’.
Wij zijn soms wel een beetje ‘ontwikkelingsmoe’.

Wij zijn soms wel een beetje ‘ontwikkelingsmoe’.

Dat klinkt misschien vreemd uit onze mond, wij die ons dagelijks bezighouden met het ontwikkelen van trajecten rond persoonlijke ontwikkeling en leiderschap, specifiek voor kwaliteitscoördinatoren en onderwijsprofessionals. 

Oké, we zijn misschien niet helemaal ‘ontwikkelingsmoe’. Wél op het moment dat persoonlijke ontwikkeling steeds opnieuw wordt teruggebracht tot ‘aan jezelf werken’. 

Het doet ons bijna geloven dat er iets niet goed is, dat we gerepareerd moeten worden. 

Persoonlijke ontwikkeling gaat in de kern niet over fixen. 
Het gaat er niet om dat je jezelf moet verbeteren omdat je tekortschiet. 
Het gaat erom dat je jezelf beter leert kennen. 
Dat je jezelf herinnert aan wat voor jou belangrijk is, wat voor jou klopt, en daar je keuzes op af (durft te) stemmen. En vooral: dat je voelt dat je oké bent zoals je bent. Niet als eindpunt, maar als uitgangspunt. 

Persoonlijke ontwikkeling gaat ons inziens over authentiek (bege)leiden. 

Soms heb je daarvoor juist even pas op de plaats te maken. 
Niet omdat er iets mis is, maar omdat je weer wilt werken vanuit rust (of juist energie), overzicht en richting. Niet als project erbij, maar als basis onder alles wat je al doet. 

En... daar zijn we wèl heel uitgesproken in: dit is noodzaak in het onderwijs. 
Niet alleen noodzaak voor jou (zorgen dat het jóu goed gaat), maar ook voor jouw schoolteam, voor de kinderen, voor de school. 

Als jij aanwezig bent, met focus, energie en duidelijkheid, hoeven kinderen namelijk niet voor ons te zorgen. 

Op de momenten dat wij als volwassenen niet echt aanwezig kunnen zijn (bezighouden met controle, streven naar perfectie, blijvend op zoek zijn naar balans en stress ervaren), zullen kinderen altijd (onbewust) de last van ons overnemen en voor ons willen zorgen. 

Niet door voor ons de was te doen of een ontbijtje te maken. 
Maar wel, vaak onbewust, door zich in te houden, extra hun best te doen, zich terug te trekken of juist luid te worden. Ze voelen spanning, nemen het over en gaan zich aanpassen. En hoewel dat voortkomt uit loyaliteit, is het nooit hun verantwoordelijkheid. 

Daarom is goed voor jezelf zorgen in het onderwijs geen luxe. Het is een noodzakelijke voorwaarde. Voor jezelf als kwaliteitscoördinator of onderwijsprofessional die sturing geeft, maar óók voor jouw school, team en kinderen. 

Wil je het schooljaar 2025-2026 beginnen met meer rust, plezier en richting? 
Wil je ruimte om opnieuw te voelen wat voor jou klopt, in je werk, je keuzes en je rol? 
 
Dan ben je meer dan welkom. 

De deuren, voor wie snapt dat goed onderwijs begint bij mensen die zichzelf serieus nemen, staan vanaf nu dan ook open! 

Benieuwd naar ons programma waarin we groei voor jou als onderwijsprofessional en de school belangrijk maken? Reageer dan met ‘leercoördinator’ en we sturen jou de brochure voor het nieuwe schooljaar toe.

Over de schrijver
Reactie plaatsen