Schildpad, Bokito, plant of zwarte hoed, wie, wat of welke rol vervul jij in jouw schoolteam?
Tijdens teamdagen worden regelmatig dieren, kleuren of objecten gekoppeld aan de rol die je in het team vervult. Leuke, gekke namen voor de kartrekker, de doener, de dromer en de control freak. Zo maakte de schildpad duidelijk dat we onszelf nogal vaak verstopten als het ‘lastig’ werd en kwam de Bokito in ons naar boven als we als leider onze kunsten graag wilden laten zien. De zwarte hoed stond voor de criticus, tegenover de plant die liever alles afwachtte.
Wie ben jij? En welke rol past er bij jou? Whaahaa! De diversiteit die naar boven komt, brengt veel herkenning, hilariteit, maar ook begrip met zich mee!! Die eerste (h)erkenning is superbelangrijk! Maar dan…..Wat DOEN we met deze informatie?
Één ding hebben alle ‘rollen’ met elkaar gemeen. Ze handelen allemaal vanuit ‘het graag goed willen doen’ en ‘gezien willen worden’; thema’s die voor het brein van levensbelang zijn!! Goed te verklaren dus dat we allemaal belangrijke skills, rollen en aangepaste versies van onszelf hebben ontwikkeld om hieraan te voldoen.
De Angst om niet gezien te worden, iets niet ‘goed’ te doen is altijd aanwezig. Daarom heeft iedereen zichzelf een echte Bokito, schildpad of andere rol aangemeten! Supereffectief om zo tegemoet te komen aan de prioriteiten van je brein, maar vaak niet allemaal even handig voor groei!!
Zal toch wel meevallen? Bij de kinderen in de klas wordt het ineens glashelder. Als je jezelf als een schildpad verstopt of als een haas ervan doorgaat als het erop aankomt, dan is dat niet handig voor je groei. Bokito’s groei is eveneens nihil, want Bokito staat niet graag voor aap en laat veel liever iets zien wat hij al kan.
Meestal laten we het bij deze ene leuke teamdag of trappen in de valkuil van ‘label’ plakken (jij bent...!!!) waarnaar we de ‘schildpad’ stimuleren om wat meer een ‘bokito’ te worden. Allemaal even killing voor groei, ontwikkeling en dus geluk!
In onze training leren wij jou vooral dat te doen wat jou verder helpt in je eigen ontwikkeling. Echt ontdekken wie je bent, wat je doet en wat jij nodig hebt voor jouw eigen groei, gaat jou, je klas en jouw team zoveel meer brengen. Focus op Leren!