Je moet er bij deze groep bovenop zitten
13 september 2021 

"Je moet er bij deze groep bovenop zitten"

Aan het begin van een nieuw schooljaar, horen wij vaak de tip: “Je moet er bij deze groep bovenop zitten, strakke regels hanteren en consequenties van negatief gedrag helder neerzetten, dan weten ze meteen wat ze aan je hebben!”
Uhhh, deels waar! Duidelijkheid, weten wat er in een bepaalde situaties van jou wordt verwacht is superfijn en onwijs veilig voor het brein.
Het ‘er bovenop zitten’ en ‘strakke regels’ hanteren om de boel goed te laten verlopen, roept echter vaak heel iets anders op. Strakke hand heeft zeker heel even effect voor het gewenste gedrag wat je waarschijnlijk graag wilt zien. Op lange termijn zorgt deze ‘hand’ vaak voor tegenreacties, waardoor je er nog een tandje bij moet doen.
De groep die vaak goed lijkt te ‘gedijen’ bij de harde aanpak heeft haarfijn in de gaten wat er van hem of haar wordt verwacht, chapeau! De vraag is echter: Is er sprake van vertrouwen, ontspanning, nieuwsgierigheid, lol of ANGST? De angst om het niet goed te doen, de angst voor een consequentie, de angst voor afwijzing van de leerkracht is in deze groep vaak groot.
Het brein zal namelijk altijd alarm slaan als het mogelijk ‘afgewezen’ kan worden. Best logisch als je weet dat ‘erbij horen en gezien worden’ the corebusiness van het brein is.
Dat veel kinderen in deze situatie vaak kiezen voor pleasen, extreem goed luisteren, hard werken en streven naar perfectie is een logisch gevolg. Allemaal supereffectief om 'gezien' te worden, killing voor je eigen groei. Daarnaast is er nog een groep die duidelijk ook graag gezien wil worden, maar ervoor ‘kiest’ om dat op een andere manier te doen. Deze groep lijkt te vragen om de ‘strakke hand’ maar wil ook net als ieder ander gezien worden, hij of zij weet alleen nog niet hoe...
Zin om ‘harde hand tips’ aan de kant te zetten, alleen al omdat het jezelf enorm veel energie kost, en de tip juist te zien als de reminder om extra lol, vertrouwen, liefde en ontspanning de klas in te gooien? Vraag vrijblijvend een gesprek aan voor jouw team, jezelf en de klas!!
Over de schrijver
Reactie plaatsen